Vaxproppar
Öronvax bildas av körtlar i de yttre delarna av hörselgången. Vaxet rensar hörselgången från trumhinnan och ut mot hörselgångsmynningen. Ibland bildas det vaxproppar som måste avlägsnas hos läkare.
Hörapparater som sluter tätt, öronproppar och hörlurar som sitter i hörselgången kan bidra till att det bildas vaxproppar.
Peta inte i hörselgången, varken med ett finger, en handduk eller med bomullspinnar. Det kan skada örat, bidra till ökad vaxproduktion och leda till inflammation i hörselgången.
Du kan läsa mer om vaxproppar i ”Lilla öronskolan” som dr Ohlsson Maleki har sammanställt här:
Hörselgångsinflammation
Hörselgångsinflammation kan ge klåda i örat pga. eksem i hörselgångshuden. Tillståndet kan vara väldigt smärtsamt om det är infektionsorsakat (bakterier eller svamp). Hörselgången svullnar upp och det kan rinna vätska ur öronen. Inflammationen sitter framför trumhinnan.
Du kan läsa mer om hörselgångsinflammation i ”Lilla öronskolan” som dr Ohlsson Maleki har sammanställt här:
Mellanöreinflammation
Beror på bakteriell infektion till följd av förkylning. Inflammationen sitter bakom trumhinnan. Tillståndet kan vara väldigt smärtsamt. Ibland så kan det uppstå mindre hål på trumhinnan vilket gör att det börjar rinna vätska ut i hörselgången. Beroende på inflammationens karaktär och patientens ålder så kan det bli aktuellt med antibiotikabehandling. Förekommer ofta hos förskolebarn. Även virusinflammation kan ge smärtor och mindre vätska bakom trumhinnan.
Både vuxna och barn kan drabbas av vätska i mellanörat som inte förvinner efter en mellanöreinflammation. Detta leder till lockkänsla och hörselnedsättning. Det är extra viktigt att följa upp barn efter mellanöreinflammation då en hörselnedsättning kan påverka deras talutveckling. Barn med långdragen vätska bakom trumhinnan remitterar vi till ÖNH-kliniker i Trelleborg eller Ystad för rörsättning under ytlig och kort masknarkos. Ingreppet tar ca 10 minuter.
Vuxna med långdragna och återkommande besvär med vätska i mellanörat kan vi hjälpa genom rörsättning i lokalbedövning i stolen på vår mottagning.
Hörselnedsättning
En hörselnedsättning kan bero på antingen ledningshinder eller sensorineural störning. Normalt sätt fångas ljudvågor upp av ytterörat och leds in i hörselgången där de träffar trumhinnan som sätts i svängning. Ljudvågorna omvandlas till mekanisk vibration som förstärks med hjälp av de tre små hörselbenen, hammaren, städet och stigbygeln. Dessa vibrationer når hörselsnäckan (cochlean) genom stigbygeln vid ovala fönstret. Vätskan som finns i cochlean sätts då i rörelse och skapar en våg som aktiverar hårcellerna som i sin tur genererar en elekrisk nervimpuls som leds via hörselnerven till hörselcentret i hjärnan.
Ledningshinder kan bero på vaxpropp, försnävning av hörselgången, hål på trumhinnan, vätska bakom trumhinnan, förbening eller avbrott av hörselbenskedjan.
Sensorineural störning kan orsakas av skada på hörselreceptorer (hårceller) inne i hörselsnäckan (cochlea) till följd av buller, infektion, läkemedelsbiverkning och naturligt åldrande. Även skador och förändringar på hörselnerven kan ge hörselnedsättning.
Tinnitus
Tinnitus är ett subjektivt ljud (pip, tjut, sus och brus, flimmer) ifrån öronen som kan antingen vara en- eller dubbelsidig. Vanligaste orsaken är hörselnedsättning till följd av hög ålder eller bullerskada. Tinnitus kan dock uppstå i alla åldrar och kan även ha andra orsaker såsom läkemedelsbiverkning, avvikande kärlanatomi eller muskelspänningar. Det finns även koppling mellan tinnitus och stress, ångest samt depression. Remiss kan vid behov skickas till Tinnitusteamet vid Hörselenheten Vuxna i Malmö för ett multidiciplinärt omhändertagande.