Näsblödning
Näsblödning är ett vanligt symtom hos barn och vuxna som ofta avstannar spontant utan att man behöver uppsöka sjukvård. 90% av alla näsblödningar är så kallade främre näsblödningar som uppstår i den kärlrika nässkiljeväggen framtill i näsan. I perioder då man är torr i näsan och har skorpbildning är det lätt att man kommer åt vid petning och åsamkar en näsblödning.
Orsaker till näsblödning kan vara trauma mot näsan, petning i näsan, inflammation i nässlemhinnan p.g.a. förkylning. Torra slemhinnor, användning av nässprayer.
Står man på blodförtunnande mediciner så kan man drabbas av svårstoppad näsblödning som kräver öron-näsa-hals bedömning på Akutmottagningen.
Ett effektivt sätt att stoppa näsblödning är att använda barnolja/kallpressad rapsolja på en bomullssudd och stoppa den i näsborren. Man kan trycka på näsan men det är viktigt att man trycker på näsborrarna och inte näsryggen mellan ögonen eftersom blödningskällan till 90 % kommer från den broskiga nässkiljeväggen fram i näsan. Man kan låta sudden sitta i 15 minuter.
Har man besvär med återkommande näsblödning kan man få hjälp med etsning eller värmebehandling av området i lokalbedövning på vår mottagning.
Nästäppa
Nästäppa kan vara akut eller kronisk.
Akut nästäppa uppstår vanligtvis vid förkylning med virusinfektion. Man kan även få besvär p.g.a. bakterieinfektion som senare kan utvecklas till bihåleinflammation. Man har då symtom som rinnsnuva och nedsatt eller bortfall av luktsinne och oftast ensidig värk i ansiktet. Symtom som bör föranleda besök hos läkare är bl. a ensidig och varig snuva och nästäppa längre än tre veckor.
Kronisk nästäppa definieras som nästäppa som varat längre än 3 veckor och kan bl. a bero på:
– Vasomotorisk rinit
– Luftvägsallergi
– Näspolyp
– Rinitis Medicamentosa (överanvändning av receptfria/avsvällande näsdroppar)
-Förstorad körtel bakom näsan hos barn
Vasomotorisk rinit
Ett tillstånd där man besväras av nästäppa och rinnsnuva som inte kan förklaras av till exempel infektion, allergi eller näspolyp. Uppkomstmekanismen är oklar och diagnosen ställs efter att man uteslutit andra orsaker.
Behandling:
Förstahandsbehandlingen är näskortisonspray.
Hos oss kan du få hjälp med värmebehandling av näsmusslorna med radiofrekvensteknik när lokalbehandling med näskortison inte varit framgångsrik.
Luftvägsallergi
Förutom nästäppa och rinnsnuva besväras många luftvägsallergiker av rodnade, rinnande ögon som kliar. Nysningar, klåda ifrån näsa och hals är också vanliga symtom liksom hosta. Säsongsbunden luftvägsallergi kan bero på björk-, gräs- och gråbopollen. Har man besvär på sensommaren och hösten så kan detta bero på utomhusmögelsporer som finns ute i naturen. Kvalsterallergi kan ge symtom under hela året. Pälsdjurallergiker kan också få ovanstående symtom. Vi utreder patienter med misstänkt luftvägsallergi med pricktest.
Behandling:
-Lokalbehandling med näskortisonspray, antihistamin ögondroppar. Tablett antihistamin.
-Allergivaccination dvs hyposensibilisering finns nu att erbjuda i tablettform för Börkpollen-, gräspollen- samt kvalsterallergi. 1 tablett tas dagligen under 3 års tid. Denna behandling erbjuds patienter med kraftiga allergisymtom där den vanliga allergibehandlingen ej fungerat.
Länk: https://pollenkoll.se/
Näspolyp
Näspolyper är inflammatorisk vävnad som vanligtvis uppstår i näsans bihålor (käkbihåla, silbihåla, kilbihåla). Orsaken är inte helt kartlagd men bakterie-, virus- och svampinfektion kan spela en roll i uppkomsten. Även antatomiska och genetiska orsaker kan spela in. Patienter med astma och acetylsalisylsyra kan ha större benägenhet att få polyper.
Behandling:
Mediciner
-Lokalbehandling med näskortisonspray eller tablettbehandling med kortison kan bli aktuellt. Ibland behövs antibiotikabehandling.
Operation
Beroende på polypvävnadens storlek kan det bli aktuellt med kirurgi. Vi utför borttagning av näspolyper i lokalbedövning med specialinstrument. Vi utför även spolning av bihålor vid behov.
Överanvändning av nässpray
Flitig användning av avsvällande näsdroppar/sprayer slår ut näsans egen regleringsförmåga och leder till svullnad i näsmusslorna med nästäppa som konsekvens. Utsättning av droppar brukar kunna normalisera näsans funktion efter ca 3-4 veckor men detta kan upplevas som svårt ffa pga nattliga besvär.
Behandling:
Mediciner: Näskortisonspray, Kortisontabletter
Operation: Vi erbjuder värmebehandling av näsmusslorna med radiofrekvensteknik.
Nästäppa hos barn
Kan bero på förstorad körtel (Adenoid) bakom näsan som även kallas för polyp (ej äkta polyp). Denna körtel är liksom halsmandlarna en naturlig immnunförsvarsvävnad som i samband med förkylningar förstoras och blockerar luftpassgen baktill i näsan. När besvären blir långdragna och dessutom ger snarkning med andningsuppehåll kan det bli aktuellt med operation.